05-06-2008
Een paar dagen logeren in it Heitelân. Dat betekent smullen van de mooie geplaatste caches. Vandaag was de derde dag. Noordoost Friesland werd bezocht.
4953. Leeuwarder Bos by Thistle & Bitje
Aan het einde van deze mooie cache-dag was ik benieuwd hoe het stond met de vorderingen van de groei van het nieuwe bos in Leeuwarden. Dat viel alleszins mee. De bomen groeien als kool. Op de parkeerplaats werd heftig gewerkt door iemand met een bulldozer. Ik heb mijn Delftsblauwe bolide daarom een eindje verder in de wijk geparkeerd. Tijdens mijn tocht passeerde ik iemand die ik vriendelijk groette. Net toen ik de cache vond, stond ie voor mijn neus en merkte op dat ik de cache dus had gevonden. Hij wist ervan en deed zelf ook sinds kort een beetje aan geocaching. Nog even gezellig gebabbeld.
BVDLC
4952. Nano 60 by Tornado Bram
Nano hier, nano daar, ja je ziet ze veel dit jaar. De titel van deze snap ik. Dit in tegenstelling met Nano 10. Terwijl ik mij braaf aan de maximumsnelheid hield, heb ik ook deze nano gepeld. Dank daarvoor.
4951. Nano 10 by Tornado Bram
Nano hier, nano daar, ja je ziet ze veel dit jaar. De titel van deze snap ik niet. Dit in tegenstelling met Nano 60.
Het gedicht van Waling Dykstra heb ik zorgvuldig gelezen en grotendeels gesnapt. Voor wie dat niet heeft begrepen volgt hier een korte samengevatte vertaling.
Zoals wel meer heel lang geleden, Rome bij voorbeeld, werkten hier twee reuzen die in hun onschuld nogal wat brokken maakten. Toen ze op een kerk leunden stortte die in en bezeerden ze zich licht. Van de klanken die zij toen uitstootten, heeft men dankbaar gebruik gemaakt om de eigen fantasieloosheid omtrent de naamgeving van enkele dorpen en een watertje te compenseren. Zo ontstonden de namen Britsum, Stiens en de Wurge. Maar ’t had voor hetzelfde geld ook anders kunnen uitvallen en zelfs meer logisch: Iepen-kin (Open-kin), Tsjokke-noas (Bloedneus) en Verrek-bliksem (Potverdorie).
Na deze tekst te hebben verwerkt, werd het tijd om de nano te pellen. Ook dat lukte.
BVDLC
4950. De Timpel by Clever
Kijk, zo doen wij dat in Friesland. Als wij iets op de dijk plaatsen, dan meteen maar een echt ding. Wat het ook is. Dus niet zoals in Groningen, waar ik wel eens iets aantrof op een dijk en dat in de verre verte een flauwe afspiegeling is van dit kunstwerk. Ik vloog er dan ook meteen op af om de cache te zoeken. Boven aangekomen even het uitzicht bewonderd en toen op mijn GPSr gekeken. 30 meter? Dus niet hier. En weer naar beneden. Inderdaad, daar lag ie ergens. Dank daarvoor.
4949. Land- & Zeezicht by Tornado Bram
Minimumlengte voor deze cache: 1.77m. Ik ben 1,76m. Ik ben daarom boven mijzelf moeten uitstijgen om de micro te bemachtigen. Even verderop stond heel wat Duits pubergedoe, maar die hadden gelukkig alleen belangstelling voor elkaar en niet voor een op de tenen staande krampachtig graaiende oude man. Deze pier bij Holwerd voor de veerboot naar Ameland is mij verder meer dan bekend, dus die behoefde geen nadere aandacht.
BVDLC
4948. De Gouden Hand by teamjane75
Na wat vergeefs rondhobbelen over de kleine smalle binnenstadstraatjes op zoeken naar parkeerruimte die er alleen was voor de Dokkumers zelf, de binnenstad verlaten en een fatsoenlijk parkeerterrein gevonden. Vandaar terug naar de stash area. Daar liep nogal wat volk. Dankzij de goede hint, kon ik mij voorover buigen om de brug goed te bekijken en bij het terugwijken bleek ik plots een cache in handen te hebben. Na het plaatsen van mijn worteltekening (vlakbij de Wortelhaven!) dezelfde truc toegepast om hem terug te plaatsen. Ideaal plekje! Dank daarvoor.
4947. Light of Oostmahorn by Meister-Jäger
Nadat ik een poos vergeefs had gezocht, mijn hoofd vol spinrag (buitenkant!) en mijn pijltje eigenlijk nog een stukje naar links wees, sloeg de angst toe. Toch niet daar? Ik had niet eens gezien dat je überhaupt zou kunnen geraken. Dus even een onderzoekje. Ja, warempel. Je kunt gewoon erheen. Nou vooruit dan maar. Eigenlijk wel leuk. En hier vond ik wel een cache. Mooi gedaan! Dank daarvoor.
4946. Wigerathorp by Duo Cothe
Nadat ik onder de argwanende ogen van de mensen van de nabije frites-tent het tuintje had omgespit, omdat dat de snelste manier was om het van onkruid te ontdoen, en nadat ik de Clematis had opgebonden, begon ik toch te twijfelen aan de berekende coördinaten. Dus liet ik de rest van de werkzaamheden aan de bewoners van dit huis met tuintje en ging naar de nieuw berekende locatie. Dat zag er meteen veel geocachiger uit. Hiermee eindigde mijn bezoek aan het combinatiedorp Gerkesklooster-Stroobos, waarbij tussen haakjes een compliment aan de Friezen, dat ze toch maar mooi een stuk Gronings gebied hebben ingelijfd. Dank daarvoor.
4945. Lutkepost by Duo Cothe
Leuke hint! Dat de Friezen vroeger oorlog voerden met de Grunningers, is overdreven. Die lui waren gewoon jaloers op de mooie Friese vrouwen en moesten daarom op een afstandje gehouden worden. Hiervoor werden aan de grens enige posten ingericht. Dat was voldoende, want de laffe Grunningers wisten zich zo bespied en keken wel uit de grens over te trekken. Omgekeerd hadden de Friezen niets te zoeken in het gortsaaie Grunningse land.
BVDLC
4944. Achtkarspelen, Aangenaam 1 by Duo Cothe
Voorbijgangers beleefd groetend heb ik mijn onderzoek verricht. Dat was niet onaangenaam. Ik had wel wat moeite met het graaien. Heb zelfs een hulpmiddel gezocht en gevonden. Toen ging het beter. Het terugleggen na het plaatsen van mijn worteltekening ging beter.
BVDLC
4943. Poepekrús by Duo Cothe
Een dag later zou ik de cache bij Trimunt vinden. Daar was het omgekeerde aan de hand en in veelvoud. Toch bijzonder dat hier een gedenksteen staat voor een gedode Duitser en nog wel van zo lang geleden. De titel doet mij denken aan wat mijn vader vertelde uit de oorlog. De Duitsers begeleidden Nederlandse mannen en verplichtten hen te zingen, zoals dat bij Duitsers gebruikelijk was. De Nederlanders zongen het lied: “Hoog op de gele wagen” dat eindigde met: “Wij lopen allemaal op klompen, Poepzak op schoenen vooraan, Maar ’t gaat voorbij, voorbij.” Ik heb deze wandeling gewoon op mijn hydrofobe sportschoenen afgelegd.
BVDLC
4942. Achtkarspelen, Aangenaam 2 by Duo Cothe
Een duister weggetje in de Wâlden. Sinister dus. Nog vroeg op de ochtend. Om nou te zeggen aangenaam… Dat kwam pas toen ik er een micro vond. Erg aangenaam!
BVDLC