Geocaching (geo=aarde caching=verbergen)
Wat is het?
Kort gezegd: verstoppertje spelen via internet. Iemand verstopt iets (een cache) en vertelt op internet waar je het kunt vinden. Het wordt verteld in de vorm van coördinaten, dus x graden Noorderbreedte en y graden Oosterlengte. Om de cache te vinden, is het handig over een apparaatje te beschikken met GPS. De meeste smartphones beschikken over deze mogelijkheid. Toch is het in de praktijk handiger een speciale handGPS te hebben. Die is minder breekbaar en de batterijen gaan veel langer mee.
Wat is een cache?
Een cache is een waterdicht kistje, doosje, bakje, petling of wat ook. Voor geocachers is het belangrijkste (en vaak enige) onderdeel van de inhoud het logboekje waarin naam en datum moeten worden ingevuld. Het logboekje bevat dus een bewijs dat je geweest bent. Het is ook de bedoeling dat je op internet meldt, dat je de cache hebt gevonden.
Soms bevatten de wat grotere caches bovendien ruilspulletjes. Die mag je desgewenst ruilen voor iets wat je zelf hebt meegenomen. Deze oorspronkelijke bedoeling van geocaching wordt tegenwoordig nauwelijks nog in praktijk gebracht.
Wat is er leuk aan?
De meeste mensen die iets verstoppen, doen hun best om dat te doen op bijzondere plekken: meestal een mooi bos, maar ook vele andere locaties mogen er zijn. Als je van wandelen of fietsen houdt, kun je goed aan je trekken komen en dat op plekken waar je anders nooit zou komen. En het bijzondere: je loopt of fietst niet doelloos, je bent op zoek naar iets. Daardoor kijk je anders om je heen dan je normaal zou doen. Ook het uiteindelijk vinden van de cache geeft voldoening.
Is het duur?
Elke hobby kost geld, dus ook geocachen. Het meeste geld ben je kwijt aan reizen, tenzij je alleen dicht bij huis blijft. Als je echter veel aan geocachen doet, raken caches bij je in buurt op en moet je verder van huis. Een gemiddelde actieve geocacher gaat er 2x per week een dagje op uit, rijdt daarbij 250 km, dus reken maar uit. Ik ken een geocacher die in 4 jaar tijd 100.000 km heeft gereden alleen maar om te geocachen. Die is dus flink duur uit. En zoals gezegd moet je beschikken over een apparaat met GPS. Verder kun je niet zonder een pc of smartphone om de gegevens van de caches te achterhalen.
Is het geschikt voor kinderen?
Onder de geocachers bevinden zich heel wat gezinnen die er met zijn allen geregeld op uit trekken om te geocachen. Natuurlijk zijn niet alle caches geschikt voor de kleintjes, maar dat kun je van tevoren lezen op de beschrijvingen van de caches.
Is er kans op verslaving?
Absoluut! Veel geocachers geven desgevraagd toe verslaafd te zijn aan hun hobby. Weet dus wel waar je aan begint, als je besluit je in deze hobby te storten.
Kun je je vrienden nog onder ogen komen?
Zeker. Sterker nog: je kunt ze meenemen om ze eens kennis te laten maken met deze hobby. Vermijd in het algemeen om teveel over geocachen te praten, hoewel de neiging sterk zal zijn om het wel te doen. Vind een balans tussen je enthousiasme en je behoefte aan vrienden.
Zijn geocachers natuurvriendelijk?
Natuurlijk! Hoe kun je het vragen? Bij het geocachen is het juist de bedoeling zo respectvol mogelijk met de natuur om te gaan. De plekken om caches te verbergen dienen met grote zorgvuldigheid gekozen. Er wordt soms samengewerkt met boswachters om geschikte plekken te vinden. Ook moet men van beheerders van natuurgebieden toestemming hebben voor het plaatsen van caches.
Informatie algemeen
De internationale internetsite waar alle informatie op staat heet: www.geocaching.com. Hier staan alle caches (3,16 miljoen) uit de hele wereld geregistreerd en bovendien door wie ze gevonden zijn. Uiteraard vind je hier ook alle Nederlandse caches (38.690).
update 25-04-2019