Carrottecalypso L
Lab cache
Experimenteel cache-type. Bedoeld als een manier om nieuwe ideeën in geocaching te ontwikkelen. In het algemeen worden lab caches uitgeprobeerd op events. Hier vind je meer informatie over dit onderwerp: labs.geocaching.com.


L1-frequentie

Frequentie die toegankelijk is voor alle GPSr-gebruikers: 1575,42 MHz.
Land van Kleijn en Dusty
Gebied rondom Leusden dat in vroeger dagen gekenmerkt werd door massale inbreng van verstopte caches door Team Kleijn en Team Dusty.
Large cache
Zeer grote cache van minstens 20 liter inhoud. Meestal een kist. Kan heel veel goodies bevatten.
Het totale spectrum: large-regular-small-micro-nano. Zie cache-grootte.

Leegnest-note

Note om aan te geven dat de cache-plaatser de net goedgekeurde en dus online gekomen cache onmiddellijk off line zet, omdat de cache fysiek nog niet op zijn plaats ligt, hetgeen overigens in strijd is met de richtilijnen. Bij het aanbieden ter review van een nieuwe cache, dient de cache fysiek geplaatst te zijn.
Lengtegraad


De lengtegraad van een plek op aarde is de hoek tussen het meridiaanvlak van dat meetpunt en het meridiaanvlak van het nulpunt (Greenwich). De lengtegraad varieert van 0° tot 180°, met de toevoeging OL (oosterlengte, ten oosten van de nulmeridiaan, op het oostelijk halfrond) of WL (westerlengte, ten westen van de nulmeridiaan, op het westelijk halfrond).
Nederland ligt ongeveer tussen 3 graden en 8 graden oosterlengte.

Ooster-lengtegraad 4 loopt over de Maasvlakte, Goedereede, Wemeldinge en Terneuzen.
Ooster-lengtegraad 5 loopt over Vlieland, Purmerend, Amsterdam, Gorinchem en Tilburg.
Ooster-lengtegraad 6 loopt over Ameland, Heerenveen, Apeldoorn, Arnhem, Venray en Roermond.
Ooster-lengtegraad 7 loopt over Stadskanaal en Enschede.

De lengtegraad is samen met de breedtegraad een geografische positieaanduiding op aarde.

Les-cache
Cache met zekere educatieve waarde. Deze waarde kan worden bereikt door duidelijke instructies in de cache-beschrijving en het opnemen van elementen daarin die bij veel andere caches ontbreken. Natuurlijk staat het een ieder vrij om uit elke willekeurige cache lering te trekken.

Letterbox hybride cache

Cache met een speciale cache-gebonden stempel erin die in de cache moet blijven. De geocacher heeft zelf een Letterbox logboek waarin zoveel mogelijk verschillende Letterbox stempels moeten komen te staan. In principe geen GPSr nodig. In de praktijk wel, alleen al om op het startpunt te komen. 
Letterwaarde
De waarde van een letter. Meestal wordt de waarde van de plaats in het alfabet gebruikt, dus a=1, b=2, etc.
NB Bij letterwaarde niet stapeltellen!

Lijst


Opsomming van caches met als doel een gefilterd overzicht te hebben. Alleen Premium Members mogen lijsten aanleggen, maximaal 100. Lijsten kunnen naar eigen inzicht worden samengesteld. Bij voorbeeld een lijst van multi-caches waarvoor je minstens 10 kilometer moet wandelen, of een lijst van caches die geplaatst zijn bij molens, etc. etc. 
Kijk hier hoe je een lijst moet maken.


Listing


Zie Cache-beschrijving.

Locationless cache


Cache die niet aan een bepaalde locatie gebonden is. Virtuele caches waarbij brandweerauto's, watertorens, aquaducten e.d. moeten worden gefotografeerd, behoren tot deze groep.

Geocaching HQ keurt sinds 2005 geen nieuwe Locationless caches meer goed.


Logbankje

Bankje in de buurt van een cache, geschikt om te loggen (zie hieronder).

Logbiertje

Welverdiend biertje na het vinden van de cache tijdens het loggen (zie hieronder).

Logboek


In iedere fysieke cache aanwezig behorend boek, boekje of logrol. Hierin wordt opgetekend dat de cache is gevonden door een geocacher. Behalve de naam van de geocacher wordt meestal ook de vinddatum en minder vaak de vindtijd vermeld.


Logcirkel

Onnatuurlijk platgewalst gebied rondom of naast de cache, ontstaan door het vele zoeken en loggen van de cache.
Loggen


1. Het noteren van je naam, datum, tijd e.d. bij het vinden van een cache in het cache-logboek. Sommige cache-teams gebruiken hiervoor kant-en-klare zelfgemaakte stickers of stempels.
en
2. Het vermelden van het vinden van een cache op de site www.geocaching.com. Het schrijven van mooie verhalen wordt alom gewaardeerd, het schrijven van flut-logs, kettinglogs en dooie-dank-logs niet.


Logische plek


Verstopplek waarvan geocachers in het algemeen verwachten dat cache daar is verstopt. Dit in tegenstelling tot een onlogische plek


Logklont


Tot onbeschrijfbare natte klont verworden logrol ten gevolge van het niet goed afsluiten van de cache. 


Logrol


Klein opgerold logboekje, meestal gebruikt in micro-caches


Lost Place


Verlaten locatie, meestal een ruÏne van een gebouw.


Luister-cache

Cache waarbij de aanwijzingen onderweg moeten worden beluisterd via cassetteband, CD, MP3, iPOD, smartPhone of andere luisterapparatuur.

Lupardi-lintje


Gekleurd lintje vlakbij de cache opgehangen als hulp bij het vinden. Het lintje wordt veelal pas ontdekt NA het vinden van de cache.

Carrottecalypso L